top of page
  • Yazarın fotoğrafıHikayeli Yemekler

Alinazik Yemeğinin Hikayesi

Güncelleme tarihi: 5 Eki 2021


Gaziantep mutfağının en önemli lezzetleri arasındaki Alinazik, patlıcan ve et ile yapılan bir yemektir. Yapılışında temel olarak; kıyma, patlıcan ezmesi ve yoğurdun kullanıldığı Alinazik’e; sote et, domates ve yeşil biber gibi farklı malzemerin eklendiği de görülür.

Alinazik, lezzetiyle sadece Gaziantep’te değil tüm Türkiye’de sevilerek tüketilen bir yemek hâline gelmiştir. Alinazik yemeğinin kelime kökeni, Arapça’ya dayanır. Arapça “güzel” demek olan “Ala” ile “yemek” manasındaki “nazik” kelimelerinin birleşiminden oluşmuş Ali Nazik, yıllar boyunca bu isimle anılmaya devam eder.

Rivayete göre; Osmanlı Devleti’nin büyük imparatorlarından Yavuz Sultan Selim, 16. yüzyılda Antep’e gelmiş ve burada Alinazik ile tanışmıştır. Görkemli bir tören eşliğinde karşılanan Yavuz Sultan Selim, kendisine sunulan pek çok yemek arasından Alinazik’i farkeder. Selim’in söz konusu yemeği yedikten sonra “Hangi eli nazik yaptı bunu?” diye sorması; bu lezzetin, “Alinazik” olarak isimlendirilmesine sebebiyet vermiştir.

Alinazik tarifine buradan ulaşabilirsiniz.


373 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Opmerkingen


Yazı: Blog2 Post
bottom of page