top of page
  • Yazarın fotoğrafıHikayeli Yemekler

Çibörek mi Çiğ Börek mi?

Güncelleme tarihi: 30 Eki 2021


Çibörek, kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup alevli ateşte kazan içerisinde kaynamakta olan yağın içerisine bırakılıp kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Kırım Tatar lezzetidir. Ülkemizde Eskişehir ilimiz ile özdeşleşmiş bir börektir.


Asıl hali “Çirbörek” olmasına rağmen günümüzde “Çibörek(Çiğbörek)” olarak bilinmektedir. Tarihte bilinen ilk sözlüğümüz Divanü Lügat-it Türk’e (1072-1074) göre “çir” kelimesi ”yağ” anlamına gelmektedir. “Tencerede yağ yok” anlamına gelen “Aşıtça çir yok” ve “Bu ette yağ yok” anlamına gelen “Bu ette çir yok” söylemlerine Divanü Lügat-it Türk içerisinde rastlamaktayız.

Mısır ve Suriye'de hüküm sürmüş olan Memluk Devletinde ise içine kıyma konulmuş ve yağda kızartılmış hamurun “çirkeme” olarak adlandırılığını bilmekteyiz. Bütün bu örnekler üzerinden Türklerin “çir” kelimesini yağ kelimesinin karşılığı olarak kullandığını anlamaktayız. Ayrıca “şı” ve “çı” kelimeleri Kıpçak, Tatar Türkçesinde lezzetli anlamına gelmektedir. Börek ise Kıpçak Türkçesinde “içerisine et doldurulmuş hamur parçaları” anlamında kullanılmaktadır. Sonuç olarak “Çibörek” kızgın yağda pişirilen bir börek cinsi ve lezzetli börek anlamına gelmektedir. Çibörek, şıbörek, şırbörek, isimleri ile de bilinmektedir.

56 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page