top of page
  • Yazarın fotoğrafıHikayeli Yemekler

Divle Obruk Peyniri Nedir?


Divle Tulum Peyniri; Karaman İli Ayrancı İlçesi Üçharman (Divle) Köyü ve çevre Köylerin sınırları içerisinde bulunan yüzlerce şifalı otu bünyesinde barındıran bir floraya sahip yayla ve meralarda tamamen doğal yollarla beslenen koyun ve keçilerden elde edilen genellikle çiğ sütten yapılan peynirdir.


Karaman ili Ayrancı ilçesi Üçharman (Divle) köyünde yapılan bir çeşit peynirdir.[1] 36 metre derinliğinde 250 metre uzunluğunda, köylülerin "obruk" adını verdiği mağara soğuk hava deposu olarak kullanılır.Koyun ve keçi sütünden geleneksel yöntemlerle yapılan peynirler, özel hazırlanan kuzu ve oğlak derilerine basılır. Obruğa konulan peynir tulumları, içeride bulunan bir bakteri sayesinde kırmızı renk alır.

Tarihinin 700 yıl öncesine kadar dayandığı düşünülür. Diğer peynirlerden farklı olarak peynir telemesi yıkanır. Diğer bir fark ise peynirin olgunlaştırmak amacıyla yörede bulunan ve içerisinde kendine özgü bir küf florası bulunan obruk denilen mağaraya konmasıdır. Obruğa konan tulumların üzerlerinde sırasıyla mavi, beyaz ve kırmızı renkli küf mantarları üremektedir.

60 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


Yazı: Blog2 Post
bottom of page