top of page
  • Yazarın fotoğrafıHikayeli Yemekler

Enginarın Mitolojik Hikayesi

Güncelleme tarihi: 9 Ağu 2021


Enginar, papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, çok senelik otsu bir bitkidir. Enginar dolması ise etli veya zeytinyağlı olarak hazırlanan bir çeşit dolmadır. Girit mutfağının tercih edilen yemeklerinden biridir.


Yunan mitolojisine göre Zinari adasında yaşayan Cynara adında güzeller güzeli bir kız varmış. Zeus bu kıza aşık olmuş. Birlikte yaşamaları için Olimpos dağında bulunan evine götürmüş ve Tanrıça yaparak ölümsüzlük kazanmasını sağlamış. Ancak Cynara bir süre sonra ölümlüler dünyasındaki ailesini özlemiş ve gizli gizli annesini görmeye eski dünyasına kaçmaya başlamış. Bunu öğrenem Zeus öfkeyle kızı sonsuza dek toprağa bağlamak için bir enginara dönüştürmüş. Bu sebepten dolayı botanikte enginar "Cynara" ismini almıştır.


Enginarın anavatanının Akdeniz, muhtemelen Sicilya olduğu söyleniyor. Bilinen en eski yiyeceklerden olan enginarın, Antik Yunan ve Roma'da ekimi yapılıyordu. Antik Mısır'da enginarlar, kurban etme ve bereket sembolü olarak görülüyordu. Osmanlı sarayında da yer bulan enginar, el sanatlarında da baş tacı edilmiş ve İznik çinilerinden altın iplikli mor kadife kaftanlara kadar motiflere ilham vermiştir.


37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page